Webapplicaties

Boost de gebruikerservaring met een webapplicatie of speciale functie.
Als bedrijf ga je natuurlijk voor de beste ervaring voor je gebruikers. Om hen de juiste ervaring te geven kun je bijvoorbeeld kiezen voor een responsive of adaptive website, maar misschien past een mobile- only website meer bij jouw doelen. Webapplicaties zijn er in verschillende vormen, een speciale functie toevoegen aan je website kan de bezoeker namelijk ook een extra ervaring bieden.

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is eigenlijk een erg breed begrip. Het kan gaan om een mobiele versie van een website of bijvoorbeeld om een speciale functie in een website. Daarnaast zijn er steeds meer tools waarmee je een website als app kunt aanbieden als applicatie op de telefoon. Voeg extra functionaliteiten toe aan je website voor een betere gebruikerservaring.

Mobiele website als webapplicatie

Een veelvoorkomende webapplicatie is een "mobile only" versie van een (responsive) website, maar heeft het uiterlijk als dat van een native applicatie. Door een mobiele website in te zetten kun je met gemak alle versies van je site (bijvoorbeeld een desktop- versie én mobiele versie) met elkaar laten communiceren. De kloof tussen apps en webapplicaties is de laatste jaren steeds kleiner aan het worden. Dit komt doordat moderne browsers steeds meer nieuwe functionaliteiten implementeren. Neem nou bijvoorbeeld de mogelijkheid om pushberichten te versturen met de mobiele versie van de Google Chrome browser. Hierdoor kun je met jouw website pushberichten versturen aan gebruikers die deze browser hebben geinstalleerd en dragen zij jouw merk altijd bij zich.

Voordelen van een mobiele webapplicatie

Een mobiele website als webapplicatie brengt een aantal leuke voordelen met zich mee. Zo zijn de kosten voor de ontwikkeling van een mobile only website lager dan die van een native applicatie. De applicatie is platform onafhankelijk te gebruiken, deze draait tenslotte in een webbrowser in plaats van op de telefoon zelf. Zo is jouw mobile only site direct toegankelijk voor een breed publiek. Wil je dat mensen je app ook kunnen gebruiken wanneer zij geen internetverbinding hebben? Dan is een native app wellicht een betere keuze.

Voordelen van een native app

Wil je echt een app welke te downloaden is via de Google Play Store of via de App Store van Apple? Dan hebben we het al snel over een applicatie speciaal geschikt voor Android toestellen of iPhones en iPads. Deze app draait dan ook niet in de webbrowser, maar zal platform specifiek moeten worden ontwikkeld. Een voordeel van een native app is dat je direct gebruik kunt maken van de functies van het toestel van de gebruiker. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de camerafunctie of de contactpersonenlijst. Een handige infographic om jouw keuze te maken tussen een native app of een "mobile only" applicatie is de beslisboom van Eric van Hall. Weet je niet precies of je een native app, mobiele site of misschien een responsive website moet kiezen? Dan denken we graag met je mee, op zoek naar de beste strategie voor jouw idee.

Speciale functie in een website

Zoals al even aangegeven is een webapplicatie niet altijd een mobile only applicatie. Een webapplicatie kan ook een speciale functie in een website zijn. Een mooi voorbeeld van een speciale functie is bijvoorbeeld een online offerte calculator of een store-locator. Daarmee geef je jouw bezoeker de mogelijkheid een vestiging in de buurt te zoeken op basis van zijn of haar huidige locatie. Ook zoek- en filtersystemen vallen onder een speciale functie van jouw website. Een webapplicatie is dus een breed begrip. Wil je een functionaliteit aan jouw website toevoegen? We denken natuurlijk graag met je mee, zodat je de beste keuze kunt maken binnen de rijke mogelijkheden.