Responsive websites

Een website voor mobiele telefoons, tablets én desktops.
We hebben er inmiddels allemaal al eens van gehoord. Respsonsive webdesign of responsive websites. Toch zijn er nog velen die de overstap naar het responsive web nog niet helemaal hebben gemaakt, waarom niet?

Responsive en adaptive websites

De "trend" responsive webdesign ontstond in 2013, het jaar waarin mobiele telefoons groter, sneller en mobieler werden. Door deze mobiele revolutie is de vraag naar mobiel vriendelijke websites, of zelfs mobiel geoptimaliseerde websites enorm gestegen. Een responsive website toont een design waarin er geprobeerd word om de gebruikerservaring te optimaliseren voor verschillende schermformaten op verschillende apparaten. Beschikbare ruimte wordt zó gebruikt dat content en de indeling hiervan zorgt voor de beste "Experience". Adaptive websites gaan nog een stapje verder. Mobiele websites zijn niet meer locatie- en tijdgebonden. We kunnen door beschikbare informatie steeds beter inspelen op de gebruiker en de positie in de customer- journey aangrijpen om functionaliteiten van de website aan te passen aan de wensen van de bezoeker.

Mobile first designen en ontwikkelen

Deze term komt wellicht bekend voor, maar bestaat al een tijdje. Mobile first houdt in dat de website allereerst wordt ontworpen voor mobiele apparaten. Doordat er in de mobiele versie van de website maar beperkt ruimte beschikbaar is, moeten we kritisch omgaan met de content en de indeling van de website. Hoe groter het scherm vervolgens word, hoe meer elementen we kunnen toevoegen, maar daarin zijn we dus kritisch omgegaan met wat we wél en wat we juist niet willen tonen aan de bezoeker.

De responsive website laten maken

Wellicht is het je al opgevallen, maar ook zoekgigant Google hecht steeds meer waarde aan snellere websites. Logisch! Want met de komst van al die mobiele apparaten op bijvoorbeeld het 4G netwerkt (met soms beperkte bundel) wordt het zaak om de laadtijd van websites te beperken en optimaliseren. Hoe minder overbodige content we weergeven, des te sneller de website geladen word. Daarmee worden websites dus gebruiksvriendelijker.

Responsive webshop

Steeds meer potentiële klanten zoeken onderweg naar de producten die zij graag willen kopen. Mobiel. Zorg er dus voor dat jouw webshop responsive is. Zo biedt je jouw klanten, maar vooral potentiële klanten de mogelijkheid tot het aankopen van jouw producten overal waar zij ook zijn. 

Streepje voor in zoekmachines

De mobiele revolutie zet vandaag de dag nog steeds door. Zoekmachines passen hun algoritmen aan, waarin mobiel vriendelijke websites en applicaties voorrang krijgen op websites die technisch nog "achtergebleven" zijn. Het is nu dus echt zaak dat ook jouw website of webshop responsive is.